Vitello Tonnato is een gerecht dat ik altijd mag serveren binnen onze familie. Een echte favoriet!
Dit gerecht is een traditioneel Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vind in Piëmonte, in het noordoosten van Italië. Dun gesneden plakjes kalfsvlees met dikke, romige tonijnsaus, gemaakt met tonijn uit blik. Het gerecht wordt koud gegeten, vaak als hoofdgerecht, maar kan ook in kleine vorm als antipasti worden geserveerd.
Het gerecht wordt meestal gemaakt met kalfsmuis, maar je kunt het ook vervangen door een ander stuk kalfsvlees. Ook zie ik vaker een variant met kip voorbij komen: Pollo Tonnato. Probeer ook eens deze Pollo Tonnato burger!
WIL JIJ ELKE MAAND EEN NIEUWSBRIEF ONTVANGEN MET DE NIEUWSTE RECEPTEN VAN RIVOLI FOOD?
MELD JE HIER AAN!
Vitello Tonnato
Ingrediënten
Voor 4 personen
+/- 500 gram kalfsmuis
1 blikje tonijn
5 eetlepels mayonaise
3 ansjovisfilets
2 eetlepels kappertjes
50 gram rucola
Boter
Peper & zout
Nodig: Kernthermometer
Bereiding
Haal de kalfsmuis op tijd uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 100 graden.
Dep de kalfsmuis met een keukenpapiertje droog. Bestrooi daarna het vlees met veel peper en zout.
Schroei het vlees rondom dicht en bruin met wat boter in de koekenpan. Leg het vlees in een grote ovenschaal en overgiet met de gesmolten boter.
Stel de kerntemperatuur in op 50-52 graden en steek deze in het midden van het vlees. Zet het vlees in de oven en laat langzaam garen totdat het vlees op de goede temperatuur is. Haal dan het vlees uit de oven en laat afkoelen.
Maak de tonijnsaus door de tonijn, ansjovis en mayonaise met elkaar te mixen met een staafmixer.
Snijd het vlees in mooie dunne plakjes en leg dit op het bord neer. Serveer met de tonijnsaus, rucola en wat kappertjes.
Tip!
Je kunt het vlees kort in de vriezer leggen om het makkelijker in dunne plakjes te kunnen snijden.