Panzanella is een voorgerecht uit de Italiaanse keuken met oud brood, tomaat, basilicum en een vinaigrette. Het gerecht was bedoeld om restjes op te maken en daarmee een goedkope maaltijd op tafel te zetten. Panzanella komt oorspronkelijk uit de regio’s Toscane en Umbrië. Er zijn veel varianten mogelijk, én het is een perfecte lunch of voorgerecht.
Dit recept komt uit het kookboek Venetië van Russel Norman. Door de toevoeging van de gerookte makreel is het een smaakvolle rijke salade.
Wil jij elke maand een nieuwsbrief ontvangen met de nieuwste recepten van Rivoli Food?
Meld je hier aan!
Panzanella met gerookte makreel
Ingrediënten
Voor 4 personen
150 gram (zuurdesem)brood
Boter
2 gerookte makreelfilets, zonder vel
20 rijpe tomaten (verschillende afmetingen & soorten)
Zoutflakes
Gemalen zwarte peper
Extra vergine olijfolie
1 el rodewijnazijn
handvol basilicumblaadjes
Bereiding
Scheur eerst het brood in kleine, hapklare stukjes. Zet een koekenpan op matig vuur en smelt de boter erin. Bak de stukjes brood zachtjes tot ze helemaal met de boter zijn bedekt en goudbruin en krokant zijn. Zet opzij.
Leg de makreelfilets op een snijplank en trek de vis met twee vorken in draderige plukken uit elkaar. Zet opzij.
Snijd de tomaten op een schone snijplan in hapklare stukjes, gooi de steelaanzet weg en leg de stukjes in een grote mengkom. Verkruimel er wat zoutflakes over en maal er wat peper over. Voeg een paar scheuten olijfolie en ongeveer een eetlepel rodewijnazijn toe. Schep de tomaten met je hand een paar keer om. Het sap van de tomaten vermengt zich met de olie en azijn. Voeg de makreel, het brood en basilicum toe en schep alles een of twee keer om.
Laat de salade 10 minuten staan, schep alles nog een laatste keer om en verdeel hem over vier grote kommen. Schenk het achterbleven sap erover.
Bron
Dit recept komt uit het kookboek Venetië van Russel Norman.