Vorige zomer waren we een weekje in Stockholm op vakantie. Hier genoten we natuurlijk van verschillende Zweedse specialiteiten, en daarbij mochten Zweedse gehaktballen natuurlijk niet ontbreken. Op een avond aten we op het terras van ‘Meatballs For the People’ een schaaltje heerlijke gehaktballetje met geitenkaas en ingelegde ui. Om je vingers bij op te eten! Eenmaal thuis maakte ik mijn eigen variant met ingelegde venkel.
De zachte anijs-achtige smaak van venkel past heel goed bij dit gerechtje. Én venkel inmaken is sneller en makkelijker dan je denkt. Geloof mij, het smaakt heel bijzonder. Het maakt de venkel nog zachter, zowel van smaak als textuur, dus ook geschikt als je eigenlijk niet zo’n grote fan bent van venkel.
Wil jij elke maand een nieuwsbrief ontvangen met de nieuwste recepten van Rivoli Food?
Meld je hier aan!
Gehaktballetjes met geitenkaas & ingelegde venkel
Ingrediënten
Voor de ingelegde venkel
150 ml witte wijn
100 ml appel cider azijn
4 tl suiker
1 tl zout
¼ tl kurkuma
1 venkel
1 teen knoflook
Steranijs
1 tl mosterdzaad
Voor de gehaktballetjes (+/- 12 stuks)
300 gram gehakt (half om half)
3 el mosterd
½ fijngehakte sjalot
5 gram verse fijngehakte peterselie + garnering
2 el panko
+/- 50 gram zachte geitenkaas
Peper & zout
Olijfolie
Bereiding
Ingelegde venkel
Was een glazen pot goed uit met heet water en wasmiddel. Spoel deze goed uit en laat drogen.
Maak de venkel schoon en snijd de venkel in dunne reepje. Plet de knoflook en snijd fijn. Doe de steranijs, het mosterdzaad, de venkel en de knoflook in de glazen pot.
Doe de witte wijn en appel cider azijn in een pan samen met de suiker, het zout en de kurkuma en breng aan de kook. Roer regelmatig zodat alles goed oplost. Giet de vloeistof zodra deze kookt in de glazen pot en doe de deksel op de pot. Laat de glazen pot volledig afkoelen voordat je hem in de koelkast zet.
Je kan de venkel nu al eten, maar deze wordt alleen maar lekkerder als je hem even laten trekken. Maak de ingelegde venkel het liefst een dag van tevoren, dan is de smaak het beste.
Gehaktballetjes
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voeg de mosterd, peterselie, sjalot en panko bij het gehakt, breng op smaak met peper & zout. Rol ongeveer 12 gehaktballetjes van het gehakt. Vet een ovenschaaltje in met olijfolie en leg hierin de gehaktballen. Zet het schaaltje zo’n 20 minuten in de ov n. Haal na 20 minuten het schaaltje eruit en kruimel de geitenkaas erover, zet nog even terug zodat de geitenkaas mo en. Haal na 20 minuten het schaaltje eruit en kruimel de geitenkaas erover, zet nog even terug zodat de geitenkaas mooi kleurt.
Haal uit de oven en serveer met de ingelegde venkel.