In Nederland is deze pastasoort niet zo bekend, dus het is niet gek als jij er nog nooit van hebt gehoord. Het is wel één van mijn favorieten, makkelijk en snel te maken een plaatje op je bord.
Corzetti is een authentieke pastasoort die haar herkomst vindt in de streek Ligurië in Italië. Deze pasta wordt vooral gegeten in de oostelijke kant van de regio, de Levante.
Deze bijzondere pastasoort dankt haar naam aan een oude munteenheid. De pasta was een teken voor macht en rijkdom en werd vooral in welgestelde kringen geserveerd bij speciale gelegenheden. De pasta heeft aan beide kanten een patroon. Typische symbolen die je kunt tegenkomen zijn familieschilden, sterren, zonnen, kruizen, fruit, bloemen, graan, zeilboten en palmbomen.
De pasta wordt gemaakt met houten Corzettistempels, die van oudsher werden gemaakt van beukenhout omdat deze houtsoort geen geur of smaak achterlaat. Door het reliëf houd de Corzetti de saus goed vast.
Deze pasta combineer je het beste met een simpele vlees- of champignonsaus, pesto, pijnboom- of walnootsaus, of een lichte roomsaus.
Hoe maak je het?
Corzetti maak je door middel van een uitgerold stuk pastadeeg, waaruit rondjes worden gestoken met een Corzettistempel. Daarna stempel je aan één of beiden kanten van de pastamunt een patroon. Laat de pasta even drogen voordat je deze invriest of kook ze direct al dente.
Wat heb je nodig?
Voor het maken van originele Corzetti’s heb je een Corzettistempel nodig. Mijn Corzettistempel is door mijn ouders meegenomen uit Italië. Maar je kunt de stempel ook gemakkelijk online bestellen.
Wil jij elke maand een nieuwsbrief ontvangen met de nieuwste recepten van Rivoli Food?
Meld je hier aan!