
Een heerlijk gerechtje als je buiten in de zon, of binnen lekker warm op de bank, aan het genieten bent met een tafel vol lekkere hapjes. Een mooi glas wijn erbij, en je waant je in Italië.
Ik word sowieso heel vrolijk van gerechten met knoflook én kaas, maar dit is toch wel één van mijn favorieten. Het is relatief makkelijk te maken, maar hiermee scoor je zeker punten bij je gasten.
Door het poffen van de knoflook wordt deze heerlijk zacht van smaak en veel zoeter. Ik gebruik hiervoor een mooi knoflookoventje, wat ook nog eens mooi staat op mijn aanrecht. Ik bewaar er mijn knoflook in, zodat ik deze altijd bij de hand heb tijdens het koken.
Wil jij elke maand een nieuwsbrief ontvangen met de nieuwste recepten van Rivoli Food?
Meld je hier aan!
Gebakken ricotta met gepofte knoflook

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 bollen knoflook
250 gram Ricotta
Ongeveer 90 gram geraspte Parmazaanse kaas
1 geklopt ei
Handjevol basilicum
Peper en zout
Olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd het topje van de knoflook af zodat je de knoflooktenen kunt zien zitten. Besprenkel de knoflook met olijfolie en zout en peper. Leg de knoflook in een knoflookoventje of pak goed in met aluminium folie. Zet ongeveer 1 uur in de oven zodat de knoflooktenen zacht en licht gekarameliseerd zijn.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Knijp daarna de knoflook met je vingers (of gebruik een vork) uit boven een kom. Pureer de knoflook met een vork zodat het een soort pasta wordt.
Snij de basilicum fijn. Meng de basilicum, de ricotta, ongeveer tweederde van de Parmezaanse kaas, het ei met de gepureerde knoflook. Meng goed door elkaar zodat alles goed vermengd is en voeg zout en peper toe naar smaak.
Smeer een ovenschaaltje in met olijfolie en doe daarin het mengsel. Strooi de resterende kaas erover en bak zo’n 25 tot 30 minuten in de oven. Het is klaar als het een mooie goudbruine kleur heeft.
Serveer als het nog heerlijk warm is met geroosterd brood of ovenvers stokbrood. Als garnering kun je er wat basilicumblaadjes overheen strooien.