
Het aspergeseizoen is weer begonnen! Heerlijk! Je kunt asperges op verschillende manieren serveren en dit keer koos ik voor een hartig sabayon.
Een sabayon is een echte Italiaanse klassieker. Met enkele eenvoudige ingrediënten én goed roeren, serveer je een heerlijke zabaglione. Je kent sabayon waarschijnlijk als zoete saus voor bij een dessert. Maar door het toevoegen van tomatenpuree en basilicum, en het weglaten van de suiker, is het een heerlijke hartige saus voor bij de asperges. De zoute smaak van de knapperige prosciutto maakt het gerecht helemaal af.
Wil jij elke maand een nieuwsbrief ontvangen met de nieuwste recepten van Rivoli Food?
Meld je hier aan!
Asperges met basilicumsabayon en krokante prosciutto

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 kg asperges (ongeschild)
4 plakken prosciutto
150 g boter
1 theelepel tomatenpuree
3 eidooiers
1 eetlepel droge witte wijn
1 eetlepel witte- wijnazijn
2 eetlepels verse, gehakte basilicum
peper en zout
Bereiding
Zet de oven aan op 200 graden. Leg de plakken prosciutto op een ovenplaat en zet 15 minuten in de oven totdat deze knapperig zijn.
Schil de asperges heel goed, zodat er geen draadjes blijven zitten en snijd het onderste stukje van de asperge af (2-3 cm). Leg de asperges in een grote pan en zet ze onder water. Voeg zout toe. Bedek de asperges met een schone theedoek zodat ze niet boven komen drijven.
Start met het maken van de basilicumsabayon. Zet een pan met water op het vuur waarin je een vuurvaste kom kunt hangen. Klop de eidooiers in de vuurvaste kom los met de witte wijn en de wijnazijn. Zet het kommetje op de pan waarvan het water tegen de kook aan zit. Let op dat het water in de pan niet te warm wordt. Blijf goed kloppen totdat het mengsel in een lint van de klopper afloopt.
Snijd de ijskoude boter in blokjes en voeg telkens een blokje toe aan de eidooiers. Wacht tot het blokje volledig is gesmolten voordat je het volgende toevoegt. Roer de tomatenpuree erdoor. Hak de basilicum fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout. Houd de saus warm boven het warmwaterbad.
Zet de pan met asperges op het vuur en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur laag en laat je de asperges nog zo’n 8-10 minuten zachtjes koken. Controleer of de asperges gaar zijn door er met een vork in te prikken.
Serveer de asperges met de sabayon en krokante stukjes prosciutto. Garneer met wat blaadjes basilicum.