
Als iets mij doet denken aan de Italiaanse keuken, dan zijn het wel heerlijke zongedroogde tomaatjes. Ontzettend lekker bij pasta’s, door de risotto, in een vers gebakken focaccia, of op een borrelplank. Je kunt met zongedroogde tomaatjes alles nóg lekkerder maken.
De tomaatjes werden oorspronkelijk in Italië in de zon gedroogd. Maar helaas, in Nederland schijnt de zon niet zoveel als in zonovergoten Italië, maar je kunt ze wel zelf maken in de oven. Het is heel makkelijk, en je kunt de tomaatjes in een pot met olijfolie zelfs een paar weken bewaren. Maar ze zijn zo lekker en veelzijdig, dat je ze snel op zult hebben.
Je kunt hiervoor alle soorten (rijpe!) tomaten gebruiken. Ik nam nu een bakje kleine Rivolo cherrytomaten, en sneed ze door de helft. Je kunt ook grote tomaten nemen en hier partjes van snijden.
Wil jij elke maand een nieuwsbrief ontvangen met de nieuwste recepten van Rivoli Food?
Meld je hier aan!
Ovengedroogde tomaatjes

Ingrediënten
400 gram cherrytomaten (of andere rijpe tomaten)
3 teentjes knoflook
kruiden naar keuze, ik nam gedroogde tijm en oregano
peper en (zee)zout
olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 100 graden. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd doormidden of in partjes. Let op, hoe kleiner de partjes, hoe sneller ze klaar zijn. Leg een vel bakpapier op je ovenrooster of bakplaat en spreid de tomaatjes over het bakpapier. Strooi het zout, de peper en de door jou gekozen kruiden eroverheen en besprenkel met olijfolie. Zet minimaal 2 uur in de oven. Ik beloof je, er zal na zo’n 10 minuutjes al een heerlijke geur uit je oven komen!
Proef de tomaatjes, en zet wanneer nodig nog even terug in de oven.
Bewaren
Wil je ze bewaren in een pot?
Spoel een pot om met heet water, wil je de tomaatjes lang bewaren zet de pot dan 10 minuten in een pannetje met kokend water om zeker te zijn van een lange houdbaarheid. Neem een aantal teentjes knoflook waarvan je het velletje afhaalt en het kontje eraf snijd en doe deze in de pot. Voeg de tomaatjes toe nadat ze afgekoeld zijn en vul de pot met olijfolie totdat de tomaatjes onder staan.