
Zelf verse pasta maken is helemaal niet moeilijk, en zelfs heel erg leuk om te doen. De eerste keren dat je pasta maakt zul je wat staan te prutsen met het maken van het deeg, en het gebruik van de pastamachine. Na een aantal keer heb je het in de vingers, en dan werkt het enorm verslavend! Je kunt namelijk eindeloos variëren met kleuren, vormen en sauzen. Je zet dus telkens weer iets verrassends op tafel.
De meeste pastasoorten starten met het maken van dit basis pastadeeg, en daarna wordt het deeg op verschillende wijzes verwerkt. Succes!
Wil jij elke maand een nieuwsbrief ontvangen met de nieuwste recepten van Rivoli Food?
Meld je hier aan!
Basis Pastadeeg

Ingrediënten
Per portie:
100 gram Semola bloem
1 ei
Snufje zout
Bereiding
De hoeveelheid pasta is natuurlijk persoonlijk. Als vuistregel kun je 100 gram bloem aanhouden per persoon, en je moet ongeveer één ei gebruiken per 100 gram bloem. Ik maak altijd meer pasta dan ik die dag nodig heb, omdat je pasta heel eenvoudig kunt invriezen.
Maak ruimte op je aanrechtblad om het pastadeeg te maken. Zeef de bloem in een bergje op je aanrechtblad. Maak een kuiltje in het midden, zonder dat je het werkblad ziet.
Breek de eieren in het kuiltje en klop met een vork de eieren los. Werk de eieren beetje voor beetje door de bloem, dit doe je door van buiten naar binnen te werken. Ga door totdat de eieren niet meer vloeibaar zijn, leg dan je vork weg en ga verder met je handen.
Trek het mengsel naar je toe en kneed met de palmen van je hand, duw het pastadeeg naar buiten. Ga door tot het deeg goed gemengd is. Kneed het deeg zo’n 10 minuten totdat het glad en elastisch is. Druk het deeg in met je vingertop, als het terugspringt heeft het de gewenste textuur bereikt.
Dek de bol pastadeeg af met huishoudfolie of een schone theedoek en laat zo’n 20-30 minuten rusten op kamertemperatuur.
Hierna is het deeg klaar om te worden gerold met een pastamachine en verwerkt te worden tot verschillende pastasoorten.
TIPS:
- Voor het pastadeeg gebruik ik Semola bloem van De Cecco
- Je kunt het pastadeeg ook als bol invriezen, en later ontdooien en verwerken. Ik verwerk het meestal direct tot een pastasoort, en vries het dan in, of eet het direct op natuurlijk!