
Wil je wel eens wat anders dan oliebollen met nieuwjaar? Probeer dan deze Italiaanse donuts met de leuke naam Bomboloni. Deze variant van de donut is luchtiger dan de Amerikaanse variant én best makkelijk zelf te maken.
WIL JIJ ELKE MAAND EEN NIEUWSBRIEF ONTVANGEN MET DE NIEUWSTE RECEPTEN VAN RIVOLI FOOD?
MELD JE HIER AAN!
Bomboloni

Ingrediënten
Voor 15-20 stuks
500 g patentbloem
80 g suiker
80 g boter
15 g droge gist
50 – 100 ml water
Citroenrasp van de schil van 1 citroen
Zout
Zonnebloemolie (1 liter)
Bereiding
Doe de bloem, suiker, boter, citroenrasp, droge gist en een mespuntje zout bij elkaar in een grote kom. Voeg om te beginnen 50 ml water toe. Kneed het mengsel tot een stevig deeg. Voeg wanneer nodig meer water toe als het te droog is, of meer bloem als het deeg te nat is. Doe het deeg in de kom en dek af met een handdoek. Laat minimaal 1 uur rijzen.
Rol het deeg met behulp van een deegroller uit tot een grote lap van ongeveer 1 centimeter. Gebruik een glas of een uitsteekvormpje om rondjes uit het deeg te steken. Leg de rondjes op een met bloem bestoven dienblad en dek af met een theedoek. Laat het nu nogmaals één uur rijzen.
Doe 1 liter zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Zet op het vuur. Test een klein stukje om te kijken of de olie op de juiste temperatuur is. Het stukje wordt dan snel mooi goudbruin. Doe daarna de deegrondjes in de pan, zorg dat er voldoende ruimte is om te bewegen. Haal de bomboloni’s uit de pan als ze goudbruin zijn geworden en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Rol daarna door de suiker.
Variatietip: je kunt de bomboloni’s eventueel nog vullen met jam, Nutella of slagroom. Snijd hiervoor de bomboloni een stukje open en vul de bomboloni met behulp van een spuitzak.