
Iedereen kent ze wel, in Nederland worden ze vaak strikjes of vlinders genoemd, de pastasoort Farfalle. De naam is Italiaans voor vlinders, heel toepasselijk natuurlijk voor deze lieflijke en vrolijke pastasoort. Deze traditionele Italiaanse pasta is afkomstig uit de regio Emilia.
Je maakt deze pastavlinders met een uitgerold stuk pastadeeg, waaruit vierkantjes worden gehaald. In het midden wordt het deeg samengedrukt waardoor er een vlinder ontstaat.
Farfalle zijn lekker met een lichte saus of pesto. Deze pastasoorten zijn ook heel geschikt om koud in een salade te eten.
Wil jij elke maand een nieuwsbrief ontvangen met de nieuwste recepten van Rivoli Food?
Meld je hier aan!
Hoe maak je het?
Maak een basispastadeeg en laat even rusten. Verdeel het deeg in kleinere stukken. Leg de rest afgedekt weg zodat het niet uitdroogt. Haal het deeg door de pastamachine op de breedste stand.
Rol het deeg telkens door een smallere stand van de pastamachine, totdat je bij de op één na smalste stand uitkomt. Bestrooi het deeg tussentijds met wat bloem om plakken te voorkomen.
Vervolgens maak je vierkantjes van het pastadeeg, dit kun je zelf doen met een mes of deegwieltje. Ik gebruik hiervoor een speciaal deegwieltje dat vierkantjes maakt. Ook zorgt het voor een mooi kartelrandje. Daarna knijp je de vierkante pastalapjes in het midden bij elkaar zodat er vlindertjes ontstaan. Heel makkelijk!
Laat de pasta even drogen voordat je deze invriest of kook ze direct al dente.
Wat heb je nodig?
Voor het maken van de vlinderpasta raad ik je aan om een pastamachine te gebruiken. Hiermee kun je het pastadeeg mooi dun maken. Gebruik een speciaal deegwieltje voor het maken van de vierkantjes. Zo zijn alle stukjes even groot én er komt een sierlijk randje aan.